Український кулінар та переможець шоу "Мастер Шеф" Євген Клопотенко  запропонував варіант  давньої української страви на новий лад. 

За словами «Мастер Шефа», досить часто згадується й інший метод приготування книшів. Основою для них були пласти тіста круглої форми, по краях яких робили надрізи, використовуючи ложку, обмочену маслом.

Рецепт картофельного книша по рецепту «Мастер Шефа» Клопотенко:

Інгредієнти для 2 пирогів:

  • 1 упаковка сиру (160 г)
  • 1 кг листкового дріжджового тіста (+ мука для підпилу)
  • 4-5 картоплин
  • 1 цибулина
  • 50 г волоських горіхів
  • 3 ст. л. рослинного масла
  • 1 жовток (для мастила)
  • 1 пучок петрушки
  • Сіль та перець за смаком

Приготування картопляного книшу: покроковий рецепт від «Мастер Шефа» Клопотенко:

Крок 1: Розморозьте листкове тісто дріжджове в холодильнику. Розділіть його на дві частини, щоб отримати два пироги середнього розміру. Якщо ви хочете приготувати менші пироги, розділіть тісто на кілька шматків, додає Клопотенко.

Крок 2: Очистіть 4-5 картоплин і наріжте середніми кубиками. Перекладіть у каструлю, залийте водою і додайте сіль до смаку. Варіть картоплю близько 20 хвилин до готовності.

Крок 3: Очистіть та наріжте цибулину дрібними кубиками. На розігрітій сковороді із 3 ст. л. олії обсмажте цибулю до м'якості. Подрібніть 50 г волоських горіхів.

Крок 4: Злийте воду з готової картоплі і розімніть її ложкою або маточкою. Спробуйте і при необхідності додайте сіль та перець за смаком. Після «Мастер Шеф» Клопотенко радить, до картопляного пюре додайте обсмажену цибулю та подрібнені волоські горіхи. Ретельно перемішайте, щоб усі інгредієнти поступово змішалися. Попередньо розігрійте духовку до 180 градусів.

Крок 5: Відкрийте упаковку сиру та наріжте його на середні кубики. Додати кубики сиру в картопляну начинку. Ще раз ретельно перемішайте.

Крок 6: Приготуйте два картопляні пирога. Посипте робочу поверхню борошном.

Розділіть розморожене листкове дріжджове тісто (1 кг) на два однакові квадрати. Розподіліть начинку рівномірно посередині кожного квадрата.

Крок 7: Далі, за словами Мастра Шефа Клопотенка, необхідно сформувати пироги. Піднімайте краї тіста від країв до центру, скріплюючи їх між собою. Вчиніть так само і з іншим пирогом.

Крок 8: Викладіть сформовані пироги на лист, який заздалегідь застелений пергаментом. Збийте жовток у мисці за допомогою вилки і змастіть книші цим жовтком, використовуючи кулінарний пензлик. Поставте пироги в розігріту до 180 градусів духовку на 40-45 хвилин. Коли пироги будуть готові, дістаньте їх із духовки і дайте трохи охолонути.

Після «Мастер Шеф» Клопотенко радить посипати їхньою подрібненою зеленню петрушки перед подачею до столу. Книші можна подавати теплими. Якщо у вас залишаються нез'їдені пироги, оберніть їх харчовою плівкою та зберігайте у холодильнику.

Останні новини України:

Джерело