Борщ із бібліотеки. У Бердичеві в публічній бібліотеці сушать городину на сухі борщі для військових. Це місце стало справжнім волонтерським центром, де готують на передову різні смаколики, плетуть маскувальні сітки і весь час вигадують щось нове, щоб допомогти нашим захисникам та постраждалим від війни українцям. Поспілкувалися з бібліотекарями-волонтерами кореспонденти "5 каналу".
"У сушці у нас картопелька, а в цій сушці у нас бурячок для борщику. Відро йде на одну сушку картопельки і бурячків чимало", – розповіла заввідділу бібліотеки Валентина Лукашук.
Тут весь час приємно пахне сушеними овочами, що просто не може не пробудити апетит. Нині у бердичівській бібліотеці є 5 великих і 2 менші сушарки. Валентина встигає і з відвідувачами бібліотеки працювати, і з сушарками вправлятися.
"Поєдную, поки немає людей, я іду сюди. Вільна хвилинка – я вже тру буряк чи чищу картопельку і так у нас всі долучаються, всі наші робітники. Приносять все люди. Хто буряк, ось на днях бабуля-пенсіонерка принесла цибульку, бурячки і 200 грн. Каже, хай це нашим хлопцям буде", – додала Валентина Лукашук.
Вікторія порційно пакує сухий борщ. Жінка – переселенка з Краматорська. Така робота, каже, допомагає зробити внесок у перемогу. Розповідає, сусідні села привозять городину просто в бібліотеку, де овочі миють і чистять. Потім труть і ріжуть, щоб відправити до сушарок.
"Найдовше – це буряк, він дуже соковитий – це 8 годин. Картопля – 3-4 години, капуста теж так і морква. А м’ясо ми спочатку відварюємо зі спеціями, потім сушимо і перебиваємо блендером, щоб невеличкі кусочки були", – пояснила провідний бібліограф бібліотеки Вікторія Сафронова.
У бібліотеці вже зробили близько 800 порцій такого борщу. Щоб його приготувати, розповідають, треба прокип’ятити декілька хвилин чи запарити у термосі. Але можна і просто залити окропом. Готували і грибні супи. А ще вітамінні чаї.
"У нас чай-компот. Туди ідуть і сушені яблука, і груші, і заварка, і малина, і м’ята. Збір, щоб можна було запарити, щоб було і смачно, і корисно", – зазначила працівниця дитячої бібліотеки Анна Кравчук.
Плетуть тут і маскувальні сітки, на які багато замовлень. Працюють над ними й у вихідні, жартома називаючи цей період роботою у батальйоні вихідного дня.
"Якщо буде тил небайдужим, то, я думаю, що перемога буде за нами. І наші бердичівляни, наші переселенці, які приїхали, вони приймають дуже активну участь. Їм просто дуже вдячна, це така небайдужість. Це команда, яка працює, ходять як на роботу", – зауважила провідний бібліотекар публічної бібліотеки Валентина Бойко.
Альона – медсестра з Нової Каховки прожила пів року в окупації.
"Кожна сітка – це якесь врятоване життя. Ми знаємо, що десь когось не побачать, і вони врятуються. Це дуже важливо, а для мене так тим паче", – запевнила переселенка Альона.
Замовлень багато, тож зайві руки тут не завадять і на підготовчих процесах.
"До сітки мене поки що не допускають, але тканину нарізати можу. То більш жіноча справа, а я от такий – сиджу, ножицями працюю. Треба нарізати певного розміру, є навіть шаблончик, просто рука вже набита", – ствердив бердичівлянин Микола.
Директорка бібліотеки розповідає: у перший день війни думали, з чого починати на своєму фронті. Готували енергетичні батончики, пастилу, пекли кекси для військових. Залучали молодь до проведення благодійних ярмарків.
"Ми готували різну сувенірну продукцію патріотичну. І підтримували хлопців жартами. Це були у нас гуси бандерівські, був такий цех, виготовлення бактеріологічної зброї, все було жартами. Джавелінське варення, банки, що дрон збивають. Все в такому дусі", – підсумував директор публічної бібліотеки з філіями Бердичівської міської ради Тетяна Кущук.
Серед планів колективу – опіка над шелтером та приготування смаколиків. Для цього вже замовили індукційну електроплиту.
Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, "5 канал"
Дивіться відео за темою.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
ДжерелоГоловні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.