Зовсім небагато часу залишилося до початку Різдвяного посту, на який віруючі люди чекають наприкінці листопада.

У цей період прийнято дотримуватися обмежень у харчуванні, щоб очистити своє тіло та душу.

Коли починається Різдвяний піст, що заборонено робити у ці дні та які молитви потрібно читати

Коли починається Різдвяний піст, що заборонено робити у ці дні та які молитви потрібно читати

Коли починається і закінчується Різдвяний піст

Різдвяний піст, який проходить наприкінці року і готує віруючих до одного з найсвітліших православних свят — Різдва, триває протягом сорока днів. Його початок завжди випадає на 28 листопада, а закінчується він на Святвечір, 6 січня 2023 року.

Що можна і що не можна робити під час Різдвяного посту

Порівняно з обмеженнями в їжі, обмеження у плотських бажаннях під час Різдвяного посту є суворішими. У цей період слід утримуватися від занять коханням та вести благочестивий спосіб життя.

Не можна зловживати алкоголем, відвідувати розважальні заходи, веселитися, сміятися, злословити, виявляти жадібність та неповажне ставлення до інших людей.

Основним заняттям у період різдвяного посту має стати молитва, яка позбавить вас негативу і наблизить до Бога.

Коли починається Різдвяний піст, що заборонено робити у ці дні та які молитви потрібно читати

Які молитви варто читати вірянам у цей період

Як правильно молитися на Різдвяний піст у 2023 році? Щодня, зокрема перед трапезою, потрібно читати молитву "Отче наш".

Можна доповнити молитву такими словами:

"Даруй мені, Господи, захист від пересичення і обжерливості, дозволь мені прийняти добрі дари Твої, щоб, скуштувавши їх, зміцнився я духом і тілом і служив би на славу Твою".

Молитва під час Різдвяного посту після трапези

"Дякую Тебе, Христе Боже, за те, що наситив нас земними твоїми благами; не визволяй же нас і від Царства Божого, але як серед учнів явився Ти, Спаситель, прийди до нас і спаси нас".

Вечірня молитва під час Різдвяного посту на кожен день

"Вічний і милостивий Боже, пробач мені гріхи, створені мною справою, промовою чи думкою. Дай, Господи, смиренної душі моєї очищення від усякої скверни. Пошли мені, Господи, вночі спокійний сон, щоб вранці я знову послужив пресвятому Твоєму Імені. мене, Господи, від суєти та лихих помислів.

Коли починається Різдвяний піст, що заборонено робити у ці дні та які молитви потрібно читати

На дні Різдвяного посту припадає кілька важливих свят:

  • Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня);
  • День святителя Миколи Чудотворця (19 грудня);
  • День апостола Андрія Первозванного (13 грудня);
  • День Варвари Мучениці (17 грудня);
  • День пам'яті святителя Спиридона Триміфунтського (25 грудня).

Раніше ми повідомляли, що Миколи 6 грудня, Різдво 25 грудня, а Хрещення 6 січня: українці голосують за новий календар православних свят.

Джерело